Effect DDOS SEO ranking
Op het darkweb kan je DDOS aanvallen kopen die je in kan zitten tegen een concurrent. Een DDOS aanval zijn robots die op de website komen in een grote hoeveelheid en dit trekken de servers niet. Als gevolg ligt de website plat en hebben zelfs andere websites die op deze server staan er last van. In deze blog lees je of een DDOS aanval invloed heeft op je SEO ranking.
Wat is een ddos aanval?
Stel je voor dat je alle mogelijke veiligheidsmaatregelen hebt genomen op je site en dat je er nu zeker van bent dat een hacker niet kan inbreken. Maar desondanks kunnen hackers uw website platleggen en schade toebrengen aan uw bedrijf.
Ze doen dit door DDoS-aanvallen op uw website uit te voeren. Het is frustrerend omdat het kan gebeuren zelfs na het nemen van ruime veiligheidsmaatregelen en het brengt verwoestende gevolgen met zich mee.
DDoS staat bekend als een Distributed Denial of Service-aanval en is een niet-opdringerige aanval, wat betekent dat de hacker geen toegang tot uw site nodig heeft om de aanval uit te voeren. Ze voeren de hack op afstand uit zonder ooit op uw website in te breken.
In plaats daarvan overbelasten ze de server van uw website om de werking ervan te verstoren. Bezoekers zullen hoogstwaarschijnlijk niet op uw site kunnen komen, en de weinigen die dat wel kunnen, zullen een trage en niet-reagerende site te zien krijgen.
Waarom lanceren hackers DDoS-aanvallen? Er zijn tal van redenen. Meestal proberen hackers wachtwoorden te kraken om toegang te krijgen tot uw website. Ze lanceren een aantal verzoeken om verschillende combinaties van gebruikersnamen en wachtwoorden op uw inlogpagina te proberen. Deze verzoeken kunnen uw site overbelasten.
Grotere DDoS-aanvallen worden gelanceerd om grote merken plat te leggen en hun zaken te verstoren. Hackers gebruiken DDoS-aanvallen ook om losgeld te eisen. Zodra de website-eigenaar het bedrag betaalt, stopt de hacker de DDoS-aanval.
Hoe vindt een DDoS-aanval plaats?
Hackers plannen DDoS-aanvallen ruim van tevoren. Je kunt het zien als hackers die een leger klaarmaken om je site aan te vallen.
1. Ze creëren een netwerk van apparaten
Meestal hacken ze computers en mobiele telefoons en infecteren ze die met malware. (Er zijn ook gevallen geweest waarbij DDoS-aanvallers CCTV’s en DVR-camera’s hebben gebruikt om DDoS-aanvallen op sites uit te voeren).
De malware stelt hen later in staat verzoeken van het geïnfecteerde apparaat naar de beoogde website te sturen. En dit netwerk van machines wordt een botnet (hun leger) genoemd. Hackers kunnen deze stap ook overslaan en een botnet huren dat gemakkelijk verkrijgbaar is op het dark web.
2. Ze lanceren duizenden ‘valse’ verzoeken
Ze gebruiken de malware op elk apparaat in het botnet om de machines de opdracht te geven verzoeken naar uw webserver te sturen.
3. Ze overspoelen je server met meer verzoeken dan hij aankan
Elk verzoek put een bepaalde hoeveelheid bronnen uit. Als er meer en meer verzoeken binnenkomen, raken je bronnen uitgeput. Dit veroorzaakt een crash, en op zijn beurt gaat je website offline.
In het geval dat een hacker niet in staat is om een succesvolle flood aanval uit te voeren en uw site offline te halen, zal de aanval de snelheid en prestaties van uw site aanzienlijk beïnvloeden. Bezoekers zullen uw site niet kunnen bekijken of er niet op kunnen navigeren.

DDOS vertraagt een website
De meeste online handelssites spenderen enorm veel geld om op de eerste pagina in zoekmachines te komen. Organische zoekresultaten zijn het resultaat van SEO inspanningen en de kwaliteit van hun website. Zoekmachine optimalisatie wordt gedaan door middel van website structuur, beste content en backlinks van andere websites. Deze technieken zijn zowel zichtbaar als onzichtbaar voor de bezoeker. Google Ads zijn betaalde advertenties om op de eerste pagina van een zoekopdracht te komen. Aan beide zijn kosten verbonden en de meeste bedrijven doen een mix van beide in hun marketingbudget.
Een aantal jaren geleden werkte ik met een bedrijf dat problemen had met concurrenten die hun site “schraapten” voor prijzen. Dit was de typische data harvesting operatie om prijzen te veranderen en te concurreren met hun online marketing campagnes om de overhand te krijgen. Toen we hen hielpen om deze concurrenten te identificeren en van hun site te verwijderen, werd het verkeer naar hun site onmiddellijk verminderd met 66% en hun paginasnelheid en laadtijden verminderden met 50%, waardoor hun paginasnelheid effectief verdubbelde. Als gevolg hiervan steeg hun organische zoekpositie binnen een paar maanden en zij genoten van de voordelen. Een jaar later vroegen we hen naar hun online business, deze was exponentieel gegroeid en concurreerde met hun fysieke winkels voor de verkoop.
DDOS gebruiken tegen een concurrent
Wat als iemand besluit om deze kennis te gebruiken om DDoS-aanvallen uit te voeren tegen hun concurrenten? Kan het hun organische zoekresultaten verlagen als de site traag en of offline is? Google heeft meer aandacht besteed aan paginasnelheid en laadtijden van pagina’s, vooral bij mobiele apparaten. Als je pagina’s niet snel laden, dan kan dat een negatieve invloed hebben op de rankings omdat de site over het algemeen een slechte gebruikerservaring heeft. Gebruikerservaring is erg belangrijk geworden voor engagement en zoekmachines zijn altijd bezig om hun bestaande gebruikers te behouden.
Een van de dingen die we nu al weten is dat bots en scrapers goed zijn voor meer dan 50% van de bezoekers van de meeste websites. Dit vormt nu al een belasting voor servers en laadtijden van pagina’s. Als uw organisatie meer dan 100.000 dollar per jaar zou betalen aan SEO en webmarketing (of meer), zou u dan reageren op een losgeldbrief waarin wordt gedreigd uw website twee weken lang te DDoS’en als u het losgeld niet betaalt? Wat zou het u kosten als u van de eerste pagina in de zoekresultaten naar de derde of vierde pagina zou gaan? Wat zou de impact zijn op uw marketinginspanningen en SEO-inspanningen als één DDoS-aanval u 2-3 jaar terug in de tijd zou brengen?
Nu losgeldaanvallen de koploper worden in de motivatie achter DDoS-aanvallen, zien de criminelen de winst toenemen:
Concurrentie is goed voor 26% van deze aanvallen. In meer dan 50% van de gevallen zijn de aanvallers iemand die zou profiteren van uw verliezen.
Conclusie
DDOS aanvallen hebben een negatief effect op SEO rankings, omdat Google absoluut niet houd van pagina’s die traag zijn. Google wilt de gebruiker een goede gebruikservaring leveren en dit gaat niet samen met een trage website.