Site Kit plugin nieuwe tool

Site Kit: Wat is het?

Met Site Kit integreer je heel gemakkelijk de 6 welbekende tools: Google search Console, Page speed Insights, Adsense, Analytics Optimize en Tag Manager. Deze tools leren jou hoe goed je website presteert in de ogen van Google en haar gebruikers. Adsense zorgt voor advertenties op je website.

Hoe installeer je Site Kit?

Site Kit is heel gemakkelijk te installeren. Je download de plug in via je WordPress website. Na het activeren moet je de 4 tools een voor een installeren. Dit doe je door de tool aan te klikken en in te loggen met je Google account. Het is heel gemakkelijk en binnen een paar minuten klaar.

Google Search Console

Google Search Console is voor SEO’ers erg belangrijk. Deze tool houdt namelijk de prestaties van keywords bij. Op deze manier ontstaan nieuwe inzichten die gebruikt kunnen worden om beter zichtbaar te worden.

Google Search Console is echt super belangrijk. Met deze tool kan jij je website laten indexeren door Google. Dit betekent dat jij je website registreert in de database van Google. Wanneer je dit niet doet stuurt Google geen politierobotjes naar je website toe. Google laat namelijk geen resultaten zien van het internet, maar van hun eigen database. Je kan heel gemakkelijk checken of je webdesigner jouw website heeft geregistreerd in de Google database. Type in Google “site:www.jouwwebsite.nl”, krijg je een resultaat zoals onderstaand is je website nog niet geregistreerd.

Groenopmijndak search console

Ik krijg deze melding, wat nu?

Krijg jij deze melding, dan sta je dus nog niet geregistreerd bij Google. Gelukkig heb jij de Site Kit plug in en kan je via deze tool heel makkelijk laten indexeren. Ga naar het dashboard en druk rechts boven de resultaten van console op “See full stats in Search Console”. Dit brengt je naar je browser. In deze browser klik je links bovenin op onderstaand pijltje en druk je op “property toevoegen”.

Hier krijg je de optie om je URL toe te voegen. Ik raad je aan om je website in een aparte browser te laden en vanuit daar je URL te kopiëren. Deze dient namelijk goed ingevuld te worden met de juiste http/https of www..

Nu jij je website hebt aangemeld, ga jij je sitemap aanmelden. Dit zorgt ervoor dat je dagelijks automatisch politierobotjes naar je website worden. Dit zorgt ervoor dat jouw website geüpdatet blijft in de database van Google.

Download de Yoast SEO plug in. Ga naar het dashboard en druk op functies. Zoek tussen de functies naar XML-sitemaps en druk op het vraagtekentje, hier kan jij je sitemap bekijken. Deze is autmatisch aangemaakt door Yoast. Een XML-sitemap is eigenlijk een overzicht van al je pagina’s, posts, categorieën etc. Pak het laatste deel van de url (meestal: /page-sitemap.xml) en ga terug naar Google Console. Ga aan de linker kant naar “sitemaps” en het laatste deel van de URL toe. Vanaf nu wordt je website dagelijks automatisch bekeken door de robotjes.   

Google analytics

Analytics focust zich meer op het web verkeer. Welke pagina’s worden het meest bekeken en hoe beweegt het verkeer op je website. Welke pagina wordt het langst bekeken en op welke linkjes zijn geklikt. Ook interessant om te weten is op welke pagina je bezoeker de website verlaat. Google Analytics is dus bedoelt om een duidelijk beeld te schetsen van de bezoekersstromen.

Bounce rate

Mensen beseffen hoe belangrijk het is om veel bezoekers naar je website te krijgen. Hoeveel dit er zijn, valt in analytics te zien, maar analytics geeft ook de bounce rate aan. Dit is het percentage mensen die op je website komen, maar niet doorklikken naar een andere pagina op je website. Wat houdt dit in?

Als je een hoge bounce rate heb je waarschijnlijk je SEO niet goed op orde. Mensen vinden niet wat ze verwachten op je website. Stel jij bent eigenaar van een pannenkoekenhuis en ik ben opzoek naar een pizzeria. Het kan zijn dat jouw website is ingesteld met de gedachte dat wanneer iemand zin heeft in een pizza, ook mogelijk zin heeft in pannenkoeken. Ik kom bij jou op je website en zie dat dit niet is wat ik zoek en bounce van je website af. Het is een heel simpel voorbeeld, maar in de praktijk zien we deze gedachtegang serieus gebeuren!

Een hoge bounce rate is niet altijd slecht. Het hangt namelijk af van de content die je biedt. Als jij een super goed artikel hebt geschreven over een bepaald onderwerp en deze wordt veel bezocht, kan het zijn dat mensen een enorme waarde halen uit je artikel maar niet doorklikken.

Wat is de waarde als ik hier geen conversie uit haal? Mensen onthouden je naam en weten dat je goede content creëert. We hebben wel 2 goede tips voor je om toch meer uit je bezoekers te halen:

  • Pop ups die vragen om email adres wanneer ze de site willen verlaten. Zo bereid je jouw emaillijst uit.
  • Doorlinken naar andere pagina’s zodat ze nog meer waarde krijgen en uit eindelijk leiden tot conversie.

Page Speed Insights

Zoals iedereen wel begrijpt, wilt Google dat websites lekker snel laden. Dat dit een grote factor in het ranken is, blijkt wel aan de Page Speed Insights tool die Google zelf heeft ontworpen. Via deze tool kan je checken hoe snel je website werkt.

Google geeft je website een 1 t/m 100 score voor mobiel en desktop. Zoals je op onderstaande foto’s ziet scoort onze website op mobiele telefoon 44 en op desktop 85. Dit is niet heel goed maar ook niet heel slecht. Ik heb namelijk websites gezien die tussen de 1 en 3 scoren. De vuistregel is eigenlijk dat je een minimale score nodig hebt van 80, alles wat daar boven zit maakt voor de ranking niet zo veel uit.

Nu komt wel iets verwarrends. Het behalen van een 100/100 score betekent niet dat je website werkelijk super snel is. Het betekent dat Google denkt dat jouw website super snel is en misschien nog wel belangrijker, dat je voldoet aan de regeltjes die Google eist. Beetje dubbel, maar goed..  Het gaat erom dat Google denkt dat je website snel is, je wilt uiteindelijk scoren bij zowel Google als haar gebruikers.

Page speed insights

Als je jouw website hebt getest, zie je hoe goed hij scoort in de ogen van Google. Wanneer je een slechte score hebt, praat dan even met je webdesigner. Hij kan er voor zorgen dat je website beter scoort. We hebben een klein stappenplan neergezet voor je waardoor je binnen een uurtje beter scoort, het leuke is dat je na elke stap resultaat ziet in je score. BTW: Je hoeft geen technische kennis te hebben om de stappen te volgend die we voorleggen. Wij hebben een stappenplan voor je gemaakt om je website al een kleine boost te geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *