Website zelf maken stappenplan

Zelf website bouwen? Waar begin je?

Wil jij een website voor je eigen bedrijf of gewoon omdat het je leuk lijkt om een website te bouwen. Het bouwen van een eigen website is in deze dagen echt niet meer zo lastig. Met een klein beetje research maak jij de mooiste websites. Na het lezen van deze blog kan jij aan de slag met het bouwen van jouw droom website.

Een eigen website bouwen, wat heb ik nodig?

Als je een eigen website wilt bouwen, heb je een aantal dingen nodig. Een website moet namelijk op een server draaien en dit wordt geregeld door een hostingpartij. Vaak koop je ook een URL (domeinnaam) bij deze partij. De prijs verschilt tussen de 15 en de 120 euro per jaar. De prijs ligt vooral aan de snelheid en de service die geboden wordt door de hostingpartij. 

Domeinnaam

Iedereen weet wat een domeinnaam is, daarom gaan we hier niet te diep op in. Het is wel belangrijk om erbij te vermelden dat de domeinnaam die je kiest logisch moet zijn en passen bij de branche. Nu zijn wij een online marketing bedrijf en hebben we dit niet in onze naam, maar het heeft wel te maken met onze huisstijl. 

Daarnaast adviseren wij onze klanten om een zo klein mogelijke domeinnaam te kiezen. Mensen moeten deze namelijk in de URL invullen en niet te ingewikkeld zijn. Houd ook rekening in de domeinnaam met normale woorden. 

Let op: voordat je een domeinnaam koopt, lees het kopje hosting.

Hosting

Na het kiezen van de domeinnaam, koop je hosting om de website online te kunnen zetten. Er zijn veel hostingpartijen op de markt, maar het kiezen van de juiste is nog niet altijd zo makkelijk. Sommige mensen willen besparen op deze service, wat wij begrijpen. We raden dit wel streng af. Goedkope hostingproviders zorgen vaak voor een trage website. 

Hoe sneller je website is, hoe beter de gebruikerservaring van je bezoekers en hoe langer ze op je website zullen blijven. Dit is iets wat Google ziet en waar ze je voor zullen belonen in hun zoekmachine met een betere ranking. 

Wat is de beste hosting provider?

De beste hostingpartners zijn in onze ogen de partners met de snelste en beste service. Uit onze testen zijn SiteGround en Strato het beste uit gekomen. 

Wij zijn niet de enige webdesigners die voor deze twee hostingpartijen kiezen. Er zijn veel andere bedrijven die zelf testen hebben gedaan op basis van snelheid en op hetzelfde resultaat komen. Daarnaast zijn er veel Facebook pagina’s die aantonen dat deze hostingpartijen de beste zijn. 

Tip: Goedkoop is duurkoop in dit geval. Er zijn klanten van ons die hosting zelf regelen en uiteindelijk een trage website hebben.

Installeren van WordPress

Na het kiezen van een domeinnaam en hostingprovider kunnen we WordPress installeren. Dit is het systeem waar je mee kan gaan bouwen. Bovengenoemde hostingproviders zorgen voor een hele makkelijke installatie. Volg simpelweg de stappen en je komt bij het aanmaken van een account. Kies een gebruikersnaam en wachtwoord, hier kan je mee inloggen.

Wanneer deze stappen gedaan zijn, kan je jouw domeinnaam invullen in de URL met wp-admin erachter. Voorbeeld: jouwdomein.nl/wp-admin. Log in en je bent in de achterkant van de website ingelogd!

Wat is WordPress?

WordPress is een CMS systeem wat staat voor Content Manager System. Dit systeem zorgt ervoor dat je templates en plugins kan toevoegen. Een template is de basis van een website en met plugins kan je bepaalde functies op je website toevoegen. Zo is bijvoorbeeld een contactformulier op je website een plugin en hoe de website eruit ziet een template.

Wat is een template?

Een template koop je en upload je op je website. Eigenlijk kan je dit zien als een voor gebouwde website die iemand verkoopt en die jij kan uploaden op je website. Vanaf daar upload je dus pagina’s en afbeeldingen die de designer heeft gebruikt. Deze zijn natuurlijk makkelijk aan te passen en om te zetten in jouw eigen stijl.

Waar koop ik een template?

Een template kopen kan op de website themeforest. Dit is eigenlijk een soort marktplaats voor templates. Hier moet je filteren op bijvoorbeeld je branche. In het voorbeeld hebben we gekozen voor Architectuur. 

Themeforest en architectuur template

Wat kost een template?

De prijzen van templates beginnen al vanaf 2 dollar. De duurste template is 1512, maar een normale prijs voor een goede template is 50 euro.

Het kopen van een template, waar hou je rekening mee?

Bij het aanschaffen van een template raden we altijd aan om een template uit te kiezen die het dichtst bij je droomwebsite komt. Wij als webdesigners proberen dus altijd een goed beeld van de wensen van een klant te krijgen, waardoor we een goede template kunnen kiezen. 

Prijs

Een van de dingen die jullie waarschijnlijk het belangrijkste vinden is de prijs. Zoals eerder vernoemd is het normaal om rond de 50 euro voor een template te betalen. Vaak zitten in deze templates verschillende pagina’s die je kan importeren. 

Sales & rating

Het klinkt misschien heel voor logisch, maar bij het aanschaffen van een template kijk je altijd naar het aantal sales en de beoordeling hiervan. Het beste is dan ook om te filteren op best sellers of best rated.

WordPress integratie

Voordat je een template koopt, is het belangrijk om hem te filteren op WordPress. Ook dit klinkt logisch maar is een veel gemaakte fout. Pas dus op met het aankopen van templates voordat je geld weg gooit.

Met welk systeem ga je bouwen?

Er zijn verschillende manieren om een pagina te bouwen. Wij als webdesigners gebruiken Elementor, maar de grootste tot nu toe is WP Bakery. Elementor is nieuwer en opkomend, het systeem werkt een stuk makkelijker in onze ogen. 

Voordat je een template koopt, kijk dan of de template goed integreert met het systeem waarmee je gaat bouwen.

Geen tijd?

Het bouwen van een website kost tijd. Met het juiste doorzettingsvermogen, kan je binnen 1 week je website af hebben. Heb je hier nou geen tijd voor? Wij bouwen websites vanaf 420,-. Hier zitten templates en plugins in ter waarde van 150 euro. 

Installeren van de template

Als je tot hier bent gekomen in deze blog betekent het dat je serieus bent en de stap richting het bouwen van een website durft te zetten. Je hebt de tijd om hier aan te gaan zitten. Het bouwen van een website is namelijk niet zomaar even gedaan. 

Uploaden zip file

Wanneer de template is gekocht, kan je op de themeforest een bestand downloaden. Het is de bedoeling dat je deze niet uitpakt en dus als ZIP bestand laat. Het uploaden is net zo gemakkelijk als het het installeren van wordpress. Als je in het dashboard van wordpress zit, zie je links de menubalk. Klik op weergave en vervolgens op thema’s. Helemaal boven in staat “nieuwe toevoegen”, wanneer je daar op drukt staat op dezelfde plek “thema uploaden”. Nu kan je het zip bestand selecteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *