Caching voorkomt dubbel werk. Iemand bezoekt je website en stuurt daarmee een verzoek naar een webserver. Die webserver start je specifieke software op, denk aan systemen zoals wordpress, magento of wix. Die heeft een database nodig om uiteindelijk het resultaat te laten zien, de broncode. Deze broncode wordt doorgestuurd naar de browser. Daarmee weet de browser waar het menu, logo en afbeeldingen van de website komt.
Dus eigenlijk zorgt de broncode ervoor hoe je website eruitziet. Maar de webserver gooit hem dus telkens weg omdat hij denkt dat hij hem niet meer nodig heeft. Waar caching voor zorgt is dat hij die broncode onthoud en dat deze niet nog een keer moet worden aangevraagd. Dit zorgt ervoor dat al die aanvragen tussen databases, broncodes en browsers niet gedaan worden. Je website wordt sneller en zoals we inmiddels weten houdt Google hiervan.
Belangrijk: Caching moet je in principe een keer instellen. Het vereist wel een wekelijkse bijwerking. Dit kost niet veel werk, het enige wat je moet doen is de caches delete. Dit kan heel simpel in de plugin.