Wedsite snelheid via Page Speed Inisghts

Snelheid website verbeteren

Je hebt een website speed test op pagespeed insights of GT Metrix gedaan en kwam erachter dat je website traag is… Wat nu? Het optimaliseren van je website is niet zomaar even gedaan. Gelukkig hebben wij een aantal stappen voor je neergezet zodat je gelijk aan de slag kan! 

PageSpeed Insights

De eerst stap die je moet zetten is kijken hoe goed je website geoptimaliseerd is. Dit kan je online doen, maar ook via de site kit tool waar we een blog over hebben geschreven. De tool geeft aan met een score van 1 tot en met 100, hoe goed je in de ogen van Google scoort. Je krijg een score voor desktop en mobiel.

Het vervelende en misschien wel verwarrende is dat een 100/100 score niet wilt zeggen dat je website snel is. Het zegt dat Google vind dat je website snel is. Waarom benoemen we Page Speed Insights dan als goede optimalisatie tool? Simpel… Google is de persoon die je moet ranken, dus je moet ook scoren in de ogen van Google!

Wil je nou echt weten hoe snel je website is, kan je altijd de GTMetrix tool pakken. Deze tool geeft in secondes aan hoe snel je pagina doet over het inladen. Ook geeft het aan wat de verbeterpunten zijn. Wil je meer weten over GTMetrix kan je dit artikel lezen. 

Stappenplan

Na de website speed test via de bovengenoemde tools, moet je een aantal stappen doen. De meest basic stappen hebben we hieronder uitgelegd. Na het zetten van deze stappen zal de website speed test beter scoren.

Stap 1: Optimaliseren van afbeeldingen

Dit is een onderdeel die vaak het meeste punten oplevert. Laten we daar dan ook maar gelijk mee beginnen! Vaak scheelt dit al de helft. Heb jij PNG afbeeldingen op je website, verander deze ten eerste naar jpg. Jpg afbeeldingen zijn het makkelijkste te verkleinen zonder de kwaliteit van de afbeelding te verliezen. Wanneer je een transparante achtergrond hebt, gebruik dan wel PNG.

Als tweede stap kan je de website compressor.io gebruiken. Wij proberen een afbeelding altijd maximaal 100kb te krijgen. Dit lukt alleen niet altijd. Vaak zijn afbeeldingen boven de vouw een stuk groter. Speel hier een beetje mee en vind het juiste formaat van de afbeelding voor je website. Voordat je de foto upload, lees de volgende stap even.

Als je dan toch bezig bent met het verkleinen van bestanden, check dan ook even onze blog over de juiste manier van bestanden opslaan! Dit helpt Google je website te begrijpen!

 

Stap 2: Bij welke hostmaatschapij zit je?

Zorg ervoor dat je geen gebruik maakt van shared hosting. Dit betekent dat je op een server zit die je met andere deelt. Omdat je dit deelt is het minder snel. Ik ben zelf een fan van SiteGround, het is een Engelse organisatie met een super snelle server. Check de link anders even!

Voor een Nederlandse hostingpartij kan je terecht bij Strato. Deze hostingmaatschappij levert de snelste hosting met de beste service. 

Stap 3: Alles onder de vouw moet simpel zijn.

Boven de vouw is een bekende term in de webdesign wereld. Alles wat inlaad en waar een bezoeker niet voor hoeft te scrollen, valt boven de vouw. Dit is het eerste wat een bezoeker van je website ziet en moet lekker snel zijn in de ogen van Google. Daarom moet de content die je biedt boven de vouw niet al te ingewikkeld zijn.

Stap 4: WP fastest cache plugin

Caching voorkomt dubbel werk. Iemand bezoekt je website en stuurt daarmee een verzoek naar een webserver. Die webserver start je specifieke software op, denk aan systemen zoals wordpress, magento of wix. Die heeft een database nodig om uiteindelijk het resultaat te laten zien, de broncode. Deze broncode wordt doorgestuurd naar de browser. Daarmee weet de browser waar het menu, logo en afbeeldingen van de website komt.

Dus eigenlijk zorgt de broncode ervoor hoe je website eruitziet. Maar de webserver gooit hem dus telkens weg omdat hij denkt dat hij hem niet meer nodig heeft. Waar caching voor zorgt is dat hij die broncode onthoud en dat deze niet nog een keer moet worden aangevraagd. Dit zorgt ervoor dat al die aanvragen tussen databases, broncodes en browsers niet gedaan worden. Je website wordt sneller en zoals we inmiddels weten houdt Google hiervan.

Belangrijk: Caching moet je in principe een keer instellen. Het vereist wel een wekelijkse bijwerking. Dit kost niet veel werk, het enige wat je moet doen is de caches delete. Dit kan heel simpel in de plugin.

WP super fast caching
Preload super caching

Stap 5: Asset CleanUp Page Speed Booster

Als je deze plugin gedownload hebt, kan je bepaalde plugins/programma’s op je homepage uitschakelen als ze niet worden gebruikt. In mijn template zit bijvoorbeeld slider revolution, deze gebruik ik niet maar wordt wel telkens geladen. Met Asset Cleunup kan je deze programma’s uitschakelen, waardoor deze niet wordt geladen. Je website wordt hier dus sneller van.

Ga in WordPress naar je homepage en scroll naar beneden tot je het vlak tegenkomt wat weergeven is als op de afbeelding hieronder. Hier kan je bepaalde plug ins uitschakelen door te klikken op “unload on this page”. Ik adviseer je om een programma uit te zetten en dan te kijken of alles op je website het nog doet zoals het moet doen. In mijn geval gebruik ik geen slider revolution, dus kan die uit. Maar als jij die wel gebruikt en zet deze uit, dan zal hij het niet meer doen. Pas dus goed op en wees gewaarschuwd. 

Wanneer deze stappen doorlopen zijn, zal je website sneller zijn en beter scoren in de website speed test van Google en GTmetrix. Wij vinden het leuk om te horen als je wat aan dit artikel gehad hebt, laat het ons ook zeker weten!

Vind je dit te lastig?

Te ingewikkeld? Max neemt het graag van je over!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *